Witte voetjesactie tegen woninginsluipers

donderdag 9 juni 2016

Leiden / Noordwijk - Om bewoners te waarschuwen voor insluipers heeft de politie in de week van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni ‘witte voetjes’ verspreid. Door ramen en deuren open te laten staan terwijl er niemand in de buurt is, geeft u dieven de kans ongemerkt binnen te komen. Met de zomer in het vooruitzicht gingen politieagenten de wijken en buurten in om via openstaande ramen of deuren een zogenaamd ‘wit voetje’ in woningen neer te leggen. De politie werd daarbij geholpen door gemeenten, buurtpreventen en scholieren. Met deze actie wilde de politie laten zien hoe makkelijk het voor een insluiper is om binnen te komen en spullen te stelen.

Leiden

In de campagneweek ‘Witte Voetjes tegen insluipers gingen agenten van het team zowel overdag als in de avonduren de wijken in om woningen te controleren op openstaande ramen en deuren zonder direct toezicht van de bewoners.

Gedurende de actieweek zijn in totaal 43 ‘witte voetjes’ achter gelaten bij openstaande ramen/deuren en schuren. Alle bewoners zijn hierop aangesproken. De reacties waren louter positief.

Men was zich er niet van bewust hoe snel en makkelijk het is voor een inbreker om waardevolle spullen buit te maken.

De sociale controle in de wijken was over het algemeen wel erg groot. Door de positieve reacties van de bewoners en het enthousiasme van het volledige team is besloten om de actie door te trekken tot het begin van de zomervakantie.

 

Noordwijk-Teylingen

In die week zijn een groot aantal voetjes achtergelaten in woningen daar waar niet direct (toe)zicht op was.

De actie werd zowel door de bewoners als door de collega’s als zeer zinvol ervaren. Reacties van bewoners waren zeer positief.

Ook op social media is door de wijkagenten gedurende deze week aandacht besteed aan dit onderwerp.

Het team Noordwijk-Teylingen gaat in ieder geval nog twee weken door met deze actie.

•Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee.

•Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.

•Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of –rek.

•Laat geen sleutels aan de binnenkant van een deur of raam in het slot zitten.

Ziet u iets verdachts in uw omgeving of vertrouwt u de situatie niet? Neem dan direct contact op met 112. Want ook daar voorkom je woninginbraken mee.

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Leiderdorp | 112 alarmeringen Leiderdorp | Goedkoop Tanken in Leiderdorp | Supermarkten in Leiderdorp | Weerbericht Leiderdorp