Nog 14 gestolen vogels Avifauna teruggevonden

maandag 20 oktober 2014

Alphen aan den Rijn - De recherche in Alphen aan den Rijn heeft in een schuur in Den Bosch 14 van de 36 gestolen vogels uit Avifauna teruggevonden. Sommige vogels verkeerden in een zorgwekkende toestand, n van de vogels was inmiddels overleden.

Onbekenden braken tussen maandag 15 september 18.00 uur en dinsdag 16september 07.10 uurin bij Vogelpark Avifauna aan de Hoorn. Eenmaal in het parkwerden ook vogelkooien opengebroken en 36 zeldzame vogels gestolen, waarondertoekans, diverse soorten neushoornvogels, kaketoes, kraagpapegaaien,koningsglansspreeuwen en Dumont Beo?s. Alle vogels zijn voorzien van een chip eneen ring om hun poot. De dieven zijn vermoedelijk enkele uren bezig geweest.

Teruggevonden

De recherche startte direct een onderzoek, waarbij zij nauwsamenwerkt met het team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Waren Authoriteit(Ministerie van Economische Zaken). Terwijl het onderzoek in volle gang was,werden eind september in Nijmegen al een Reuzentoerako en eengeelwangneushoornvogel teruggevonden. De zeldzame Reuzentoerako heeft het nietoverleefd. In Den Bosch werd een tok aangetroffen in een achtertuin enovergebracht naar Avifauna.

Schuur

Het onderzoek leidde naar de schuur in Den Bosch, waar derecherche op vrijdag 10 oktober een zoeking deed. Daar troffen zij 14 van degestolen vogels aan, waarvan een aantal in zeer slechte conditie waren en noverleden bleek te zijn. Zij zijn direct overgebracht naar Avifauna.

Gesignaleerd

De afgelopen tijd kwamen bij de politie meldingen binnen van mensen diemogelijk de nog vermiste gestolen vogels hebben zien vliegen langs het spoorGeldermalsen-Zaltbommel en in Den Bosch. Aangezien de vogels niet gewend zijnzelf in hun voedsel te voorzien en speciale zorg nodig hebben, is het belangrijkdat ?wanneer de vogels gezien worden- er direct contact opgenomen wordt met dedierenbescherming, zodat een poging kan worden ondernomen de vogels te vangen.(voor de vogels die nog vermist worden zie bijlage). Door Avifauna is 5000,-beloning beschikbaar besteld voor informatie die leidt tot oplossing van dezaak.

Illegale handel

Met de illegale handel in (beschermde) diersoorten zijn grotewinsten te behalen. De illegale handel werkt concurrentievervalsend. De handelin (beschermde) diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in hetverdrag Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Ditverdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van deinternationale handel in bedreigde dieren en planten.

Vragen

In verband met het onderzoek heeft de recherche de volgendevragen:

- weet u waar de resterende 19 vogels zijn, of zijn geweest sinds de diefstal inseptember?

- heeft u wellicht de vogels te koop aangeboden gekregen of heeft u gezien datdergelijke vogels te koop aangeboden werden?

- heeft u iets gezien in de omgeving van Avifauna wat met deze omvangrijkediefstal in verband kan worden gebracht?

- is u de dagen voorafgaand aan de diefstal iets opgevallen in of in de omgevingvan het vogelpark?

- heeft u anderszins informatie die wellicht voor het onderzoek van belang kanzijn?

Tips

Heeft u informatie die voor de recherche relevant kan zijn, neemdan contact op met de recherche in Alphen aan den Rijn via nummer 0900-8844.Wilt u anoniem uw informatie doorgeven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem:0800-7000.

bron: politie.nl | Categorie: diefstal


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Leiderdorp | 112 alarmeringen Leiderdorp | Goedkoop Tanken in Leiderdorp | Supermarkten in Leiderdorp | Weerbericht Leiderdorp